Gekonfijte sinaasappelschijfjes half gedoopt in pure chocolade is een ware traktatie. Het konfijten van sinaasappelschijfjes is heel gemakkelijk. Je moet er alleen rekening mee houden dat het enkele dagen duurt voordat ze klaar zijn. In plaats van sinaasappelen kan met ook citroenen, mandarijnen of limoenen gebruiken.
Ingrediënten
3 kleine sinaasappels met een dunne schil zoals Valencia of bloedsinaasappels
suiker
water
lang kartelmes
chocolade puur
Maken
Was de schil van de sinaasappels of citroenen goed schoon
Snij met een kartelmes (snijdt veel gemakkelijker) de sinaasappels of citroenen in dunne plakjes.
De buitenkanten niet gebruiken.
Weeg de plakjes en doe deze in een pan.
Voeg zoveel suiker toe als het gewicht van de plakjes.
Voeg water toe, zodat de plakjes net onder water staan.
Breng het water aan de kook en laat 5 minuten zacht doorkoken.
Zet het vuur uit en laat de schijfjes 1 dag in het suikerwater staan.
Niet roeren met een lepel, want het vruchtvlees gaat snel kapot.
De volgende dag het suikerwater met de schijfjes opnieuw aan de kook brengen en 2 minuten zachtjes koken. Weer een dag laten rusten.
Na de derde dag breng de siroop nog een keer aan de kook en 2 minuten zachtjes laten koken. Nu kan men de schijfjes voorzichtig uit de siroop halen en op een rooster leggen om ze uit te laten lekken.
De schijfjes hebben 2 tot 5 dagen nodig om helemaal te drogen.
Smelt de chocolade au bain marie.
En laat de chocolade afkoelen tot 31 gr.
Doop elk schijfje voor de helft in de chocolade en leg ze op een vel bakpapier. Houdt de chocolade op temperatuur van 31 – 30 graden. Zo nodig opnieuw verwarmen.
De schijfjes laten drogen.
Tip
Soms is breedte van de schil heel ongelijkmatig. Het gemakkelijkste is om de de overtollige randjes met een schone schaar weg knippen. Zo krijgt men een egaal dun schijfje. De restjes niet weggooien, ze zijn te gebruiken in koekjes of cake. Of om met beetje pure chocolade te eten .