Bonbonvormen

Bonbonvormen zijn er in vele soorten en maten. Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik zelf gebruik macrolon vormen, want ze zijn gemakkelijk in gebruik. Mijn voorkeur gaat uit naar vormen waarvan de bonbons een gewicht van ongeveer 14 gr. hebben. En met de ingrediënten hoeveelheden van de recepten kunnen hier tussen de 25 en 35 bonbons uit gehaald worden.

Macrolon vorm.
Van deze vormen zijn vele modellen te koop in de betere kookwinkels of op internet. Ze zijn doorzichtig en van een hard materiaal. De mal kan alleen gebruikt worden met voorgekristallisserde chocolade. Na gebruik mogen ze alleen met heet water worden afgewassen. Want de cacaoboter laat een dun filmpje vet achter in de vorm en dat verdwijnt als ze met zeep worden schoon gemaakt. Wel voor gebruik de vorm met keukenpapier schoon wrijven. De laatste restjes chocolade worden dan alsnog verwijderd. Deze  Belgische firma heeft een uitgebreide sortering bonbonvormen.

Vormen van siliconen.
Deze soepele vormen zijn er in verschillende modellen en kleuren. Men kan ze in vele winkels kopen. Voor deze vormen kan men zowel gesmolten of voorgekristalliseerde chocolade gebruiken. De bonbons  kunnen gemakkelijk uit de vorm worden gedrukt. Let op is de chocoladewand te dun, dan kan deze breken tijdens het uitdrukken van de bonbons.

Vormen van hard plastic.

Er zijn tientallen vormen en over het algemeen te koop in de betere kookwinkels.Ze zijn over het algemeen niet zo duur. Het materiaal is doorzichtig en vrij hard. Ze kunnen zowel voor voorgekristalliseerde als gesmolten chocolade gebruikt worden. Het vergt wel wat behendigheid om de bonbon uit de vorm te halen.

 

Vormen voor ijsblokjes.
Deze vormen zijn er in allerlei vormen en kleuren te koop. De vorm is stugger en de wand dikker in vergelijking met de siliconen vorm.  Voor deze vormen kan men zowel gesmolten of gekristalliseerde chocolade gebruiken. Wel moet de chocoladewand extra dik zijn. Is deze te dun dan breekt hij tijdens het uitdrukken van de bonbons.

 

Naast de bonbonvormen zijn er nog enkele materialen die heel handig voor het maken van bonbons.

  • metalen schaaltjes
  • keukenpapier
  • thermometer
  • plamuurmes
  • weegschaal
  • maatbeker
  • spuitzak en spuit met gladde mond
  • smal kwastje